Kevään apurahapäätökset ennen juhannusta

Kevään apurahapäätökset ennen juhannusta

Jokesin kevään apurahahaku päättyi perjantaina 15.5. Määräaikaan mennessä saapui 276 hakemusta.

Säätiön hallitus tekee päätökset apurahansaajista kokouksessaan kesäkuun puolivälissä. Apurahapäätöksistä ilmoitetaan hakijoille sähköpostilla. Päätöskirjeen pääsee lukemaan myös säätiön apurahajärjestelmästä omilla tunnuksillaan.

Ville Hänninen Jokes-säätiön puheenjohtajaksi

Ville Hänninen Jokes-säätiön puheenjohtajaksi

Jokesin hallitus valitsi tänään vuosikokouksessaan kolme hallituksen jäsentä vuosiksi 2020 – 2024. Uusina hallituksen jäseninä aloittavat toimittaja Päivi Alasuutari Oulusta ja tuottaja Lauri Lehtinen Helsingistä. Alasuutari työskentelee Kalevassa ja Lauri Lehtinen Otava Mediassa. Hallituksessa jatkaa toisen kauden toimittaja Ailaliisa Laurila Tampereelta. Laurila työskentelee Karjalan Heimo -lehdessä. Toimittajat Suvi Ahola Helsingin Sanomista, vapaa toimittaja, tietokirjailija Ville Hänninen ja YLE:n toimittaja Aapo Parviainen jatkavat hallituksessa vuoteen 2022. Hallituskaudet ovat nelivuotisia.

Säätiön hallitus valitsi säätiön puheenjohtajaksi Ville Hännisen ja varapuheenjohtajaksi Aapo Parviaisen.

Kuvassa Ville Hänninen.
Kuva: Piia Pettersson

 

Kevään apurahahaku alkoi

Kevään apurahahaku alkoi

Säätiön kevään haku on alkanut. Apurahoja voi hakea esimerkiksi ammatilliseen täydennyskoulutukseen, kirjahankkeisiin ja muuhun luovaan työskentelyyn, kieliopintoihin tai alan tutkimukseen. Myös opiskelijastipendit ovat haettavana opinnäytetyön tekemiseen. Haku päättyy 15. toukokuuta kello 16.

Säätiö järjestää syksyllä kolme täydennyskoulutuskurssia. Voit hakea apurahaa säätiön Mobiilivideokurssille tai Mobiilivideon jatkokurssille, jotka järjestetään syyskuussa Helsingissä. Kouluttajina toimivat Mark ja Philip Egan Purple Bridge Mediasta. New Yorkin katujen rujoja, surumielisiä kasvoja tallentava katukuvaaja Bruce Gilden saapuu syyskuussa Helsinkiin vetämään Jokesin neljän päivän workshopin. Workshopin nimi on Be Yourself ja siitä neljän päivän pajassa on kysymys: oman kuvaustyylin löytämisestä ja hiomisesta. Myös Bruce Gildenin workshopiin haetaan tässä haussa.

Lue lisää

Kuva: Bruce Gilden

Kevään apurahapäätökset ennen juhannusta

Onko Jokesin apuraha verotettavaa tuloa?

Säätiön toimistolle on tullut paljon kyselyitä apurahan verollisuudesta sen jälkeen, kun verottaja postitti esitäytetyt veroilmoitukset vuodelta 2019.

Esitäytetyillä veroilmoituksilla yksityiseltä taholta saadut apurahat näkyvät hieman harhaanjohtavasti veronalaisina apurahoina. Säätiön myöntämä apuraha on kuitenkin veroton tietyin ehdoin.

Mikäli yksityisiltä säätiöiltä saatujen apurahojen yhteismäärä ei ylitä valtion taiteilija-apurahan vuotuista määrää (20.728,44 euroa vuonna 2019), eivät apurahat ole veronalaista ansiota. Lisäksi verottomuuden edellytyksenä on, että apuraha on myönnetty opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteellista toimintaa varten, apurahat ovat olleet julkisesti haettavissa, eikä apurahansaajalla ei ole työsuhdetta myöntäjään.

Yksityiseltä taholta, kuten Jokesilta, saatu apuraha on verovapaata siltä osin, kun se ei vähennysten jälkeen ylitä tuota valtion vuosittain vahvistamaa taiteilija-apurahan suuruutta.  Apurahojen ei tulisi olla mukana veronalaisissa ansiotuloissa verotuspäätöksellä tai alustavalla verotuslaskelmalla, vaikka ne esitäytetyllä veroilmoituksella veronalaisina apurahoina näkyvätkin. Tällöin veroilmoitusta ei tarvitse tältä osin korjata. Suosittelemme, että apurahansaaja tarkistaa omasta verotuspäätöksestään tai alustavasta verotuslaskelmastaan, että tiedot ovat siellä oikein. Tarkista siis, ettei apurahaa ole laskettu mukaan verotettaviin tuloihin verotuspäätöksessä.

 

Lehtikuvaajarahaston apuraha 25 kuvajournalistille

Lehtikuvaajarahaston apuraha 25 kuvajournalistille

Jokesin Lehtikuvaajarahasto on myöntänyt apurahan 25 kuvajournalistille. Myönnettyjen apurahojen yhteissumma on 78 100 euroa. Kevään apurahahaku päättyi maaliskuun lopussa, ja hakemuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 75.

Lehtikuvaajarahaston apurahat rahoitetaan lehtikuvan Kopiosto-korvauksista.

Seuraavan kerran Lehtikuvaajarahaston apurahoja voi hakea elokuussa 2020.

Katso myönnetyt apurahat tästä.

Excelistä uutiseksi -kurssin osallistujat valittu

Excelistä uutiseksi -kurssin osallistujat valittu

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö on valinnut osallistujat Excelistä uutiseksi -verkkokurssille. Kurssille valittiin kymmenen journalistia.

Jokesin kaksipäiväinen verkkokurssi järjestetään maanantaina 20.4. ja torstaina 23.4.2020. Kurssilla keskitytään siihen, miten journalisti voi kaivaa uutisia excel-tilastoista.

Opetuksesta vastaavat Katarina Lind ja Leonard Wallentin Tukholman Journalism ++ -datajournalismiyhteisöstä.

Korona-apuraha 40 freelancerille

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö Jokes on jakanut kevään pika-apurahat freelancereille. Määräaikaan mennessä saapui 304 hakemusta.

Säätiö oli varautunut jakamaan 30 apurahaa, mutta lisäsi myönnettävien apurahojen määrää. 5 800 euron työskentelyapuraha myönnettiin 40 journalistille. Myönnettyjen apurahojen yhteissumma on  232 000 euroa.

Säätiön avoin apurahahaku alkaa kahden viikon päästä 23.4.2020. Säätiön hallitus toivoo, että hakijat, jotka jäivät ilman apurahaa tässä freelancereille suunnatussa pikahaussa, laittavat uuden hakemuksen tulemaan kevään apurahahaussa.

Katso myönnetyt apurahat täältä.

Hae Jokesin verkkokurssille Excelistä uutiseksi

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö järjestää huhtikuussa kaksipäiväisen verkkokoulutuksen tilastojen käyttämisestä uutishankinnassa. Koulutuksen sisällöstä vastaa datajournalismiin erikoistunut Journalism ++-yhteisö Tukholmassa, ja kurssi toteutetaan verkkoyhteyden kautta 20.4. ja 23.4.2002. Mukaan mahtuu 15 journalistia.

Kurssille haetaan Jokesin apurahajärjestelmän kautta. Haku päättyy 14. huhtikuuta kello 16.

Lue lisää

Siirtyykö kielikurssisi tai konferenssisi? Muuttuivatko suunnitelmat?

Korona-pandemia siirtää monen apurahansaajan matkaa tai kurssia myöhemmäksi. Jokesin apurahat on tarkoitettu pääsääntöisesti käytettäväksi vuoden sisällä apurahan myöntämisestä.

Jos apurahasi käyttöaikataulu, esimerkiksi konferenssimatkasi tai apurahakurssisi siirtyy vuoden sisällä apurahan myöntämisestä, voit huoletta siirtää reissuasi ilman, että olet yhteydessä säätiöön.

Jos taas apurahasi käyttö siirtyy seuraavalle vuodelle tai alkuperäinen käyttötarkoitus ei enää onnistu, ole yhteydessä säätiön asiamieheen. Voit anoa apurahan siirtoa seuraavalle vuodelle tai anoa apurahan käytön muutosta toiseen, mahdollisimman läheisesti alkuperäistä käyttötarkoitusta vastaavaan tarkoitukseen. Muutos hyväksytetään säätiön hallituksella ja sitä anotaan vapaamuotoisella siirto- tai käyttökohteen muutoshakemuksella.

Voit myös aikastaa apurahan maksatusta, jos apurahatyöskentelyyn tuleekin sopivampi ajankohta aikaisemmin kuin olit alunperin suunnitellut.

Jokesin kevään kielikurssit siirretään syksylle 2020. Kaikille kurssiapurahan saaneille journalisteille tarjotaan vaihtoehtoista ajankohtaa syksyltä 2020.

Kaikissa apuraha-asioissa voit olla yhteydessä säätiön asiamieheen.

 

Tyhjenikö kalenteri? Onko mielessä luova projekti, joka kaipaa rahoitusta?

Jokes avaa pika-aikataululla apurahahaun freelancereille luoviin projekteihin.

Myönnämme 30 kappaletta 5800 euron apurahaa luovan työn tekemiseen. Apurahat jaetaan työsuunnitelman perusteella vapaille toimittajille, kuvittajille ja graafikoille. Lehtikuvaajille ovat parhaillaan haettavana Lehtikuvaajarahaston Kopiosto-apurahat.

Haku alkaa 16. maaliskuuta ja päättyy 26. maaliskuuta kello 16. Päätökset tehdään 8. huhtikuuta.

Säätiön kevään apurahahaku alkaa 23. huhtikuuta. Freelancereiden osalta työskentelyapurahojen hakua siis aikaistetaan, sillä monelle on nyt syntynyt mahdollisuus aikaistaa apurahatyöskentelyä, kun työkeikkoja peruuntuu korona-viruksen seurauksena.

Nämä nyt jaettavat Kopiosto-apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti lehdistölle sekä sähköisten viestimien verkkojulkaisuille työskenteleville ja työskennelleille vapaille journalisteille.

Lue lisää