mennessä admin | huhti 9, 2025
Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön kevään Kopiosto-apurahahaku alkaa perjantaina 11. huhtikuuta.
Jokes tulee journalistien ammatillisen osaamisen kehittämistä ja ylläpitoa. Apurahoja myönnetään esimerkiksi ammatillisiin koulutuksiin, kielikursseihin, opintomatkoihin ja ammattitaitoa täydentäviin opintoihin. Säätiö myöntää kohde- ja työskentelyapurahoja kirjahankkeisiin ja näyttelyihin, sekä 3 000 euron työskentelyapurahoja tutkivaan journalistiseen työhön. Tässä haussa haetaan myös säätiön ammatillisille kursseille, Editointipajaan ja visualisteille räätälöityyn Adobe Firefly ja tekoäly Creative Cloud sovelluksissa -kurssille.
Alaa hyödyttävään akateemiseen tutkimukseen jaetaan Jokes-apurahoja vuoden työskentelyyn. Säätiö jakaa myös puolen vuoden työskentelyapurahoja tietokirjojen kirjoittamiseen ja taidejournalismiin. Opiskelijoille myönnämme vain 950 euron opiskelijastipendejä opinnäytetyön tekemiseen.
Kopiosto-apurahojen lisäksi myönnämme Sananvapauden apurahoja Journalistiliiton järjestötyöhön aktiivisesti osallistuneiden jäsenten opintomatkoihin ja Jyrki A. Juutin muistostipendejä ammattiyhdistystoiminnassa tarvittavien edunvalvontavalmiuksien kehittämiseen sekä työmarkkinoita koskeviin hankkeisiin, kuten opintoihin, opintomatkoihin ja selvityksiin.
Apurahojen haku päättyy 9. toukokuuta kello 16. Apurahahakemus tehdään sähköisesti Jokesin apurahajärjestelmään osoitteessa https://jokes.apurahat.net. Hakemus on allekirjoitettava pankkitunnuksilla ennen hakuajan päättymistä, muuten sitä ei oteta käsittelyyn. Päätökset apurahansaajista tehdään kesäkuussa.
Lue koko apurahailmoitus tästä.
mennessä admin | huhti 8, 2025
”Jutut kilpailevat yhä tiukemmin lukijan huomiosta otsikosta lopetuskappaleeseen asti. Editointipajassa fokus on siinä, miten toimituksissa syntyisi juttuja, joiden veto riittää vetämään lukijan maksumuuristakin läpi ja joka jättää lukijalle muistijäljen. Toimittaja pääsee yksin pitkälle, mutta kovimmat maalit on aina tehty taitavan editoijan kanssa.” Näin ajattelevat kokeneet editorit ja toimittajat Reetta Räty ja Tuomas Kaseva. He vetävät syksyllä 2025 Helsingissä järjestettävän kolmipäiväisen Jokesin Editointipajan.
Rädyn ja Kasevan lisäksi kurssilla toimivat opettajina muun muassa Kodin Kuvalehden toimituspäällikkö Ulla Ahvenniemi ja Etelä-Saimaan verkkotuottaja Jenni Hirvinen.
Jokesin paja on suunnattu erityisesti journalisteille, jotka ovat työskennelleet editoijan roolissa verraten vähän aikaa ja kaipaavat editoijan työkalupakin ja identiteetin vahvistamista. Editointipajaan valitaan 12 journalistia, ja kurssille toivotaan editoijia kaikenlaisista ja kaikenkokoisista journalistisista julkaisuista eri puolilta Suomea. Pääpaino on sekä sanoma- että aikakauslehtityyppisissä, perusuutista pidemmissä jutuissa.
Editoija saa kurssilta jokapäiväisiä työkaluja editoinnin kaikkiin vaiheisiin: miten auttaa toimittajaa löytämään kiinnostava näkökulma, miten tehdä houkuttelevia otsikoita ja aloituksia, mihin jutun sisällön ja kielen asioihin kannattaa eniten kiireessä keskittyä, miksi sekava rakenne pilaa lukukokemuksen. Opetus koostuu luennoista, keskusteluista ja harjoituksista.
Koska editoijan työ on itsenäistä ja usein yksinäistäkin, Tuomas ja Reetta lupaavat, että kurssilla jaetaan vertaiskokemuksia onnistuneista ja haasteellisista editointitilanteista. ”Kurssilla ympärillä on editoijien yhteisö. Editointipajassa jaetaan osaamista mutta myös roolin onnistumiset ja tuskaiset paikat.”
Haku Editointipajaan alkaa 11. huhtikuuta, kun Jokesin kevään apurahahaku aukeaa. Apuraha kattaa kurssin lisäksi aamiaiset, lounaat ja iltapäiväkahvit sekä pitkämatkalaisten matkakulut ja majoituksen Hämeenkylän kartanolla Vantaalla. Kurssiin kuuluu kaksi lähiopetuspäivää 4.-5. syyskuuta ja yksi etäpäivä 26. syyskuuta.
mennessä admin | maalis 31, 2025
Jokesin Lehtikuvaajarahaston kevään apurahahakuun saapui määräaikaan mennessä 32 apurahahakemusta. Rahaston hoitokunta myönsi Kopiosto-apurahan 16 kuvajournalistille. Myönnettyjen apurahojen yhteissumma on 56 765 euroa.
Kuvajournalisteille suunnitellun ensiapukurssin apurahoista ei vielä tehty päätöksiä, vaan kurssin ilmoittautumisaikaa jatkettiin 10. huhtikuuta saakka. Kurssille haetaan apurahajärjestelmän kautta. Koko päivän koulutus järjestetään16. toukokuuta kello 9.30 -17.30. Seuraavan kerran Lehtikuvaajarahaston apurahoja voi hakea syyskuussa 2025. Apurahat rahoitetaan Kopioston Journalistiliitolle maksamilla julkaisujen kopiointikorvauksilla.
Katso myönnetyt apurahat tästä.
mennessä admin | maalis 12, 2025
Museovirasto kerää tietoa Suomessa toimivista ja toimineista lehtikuvituksen tekijöistä ja heidän tuotannostaan. Kysely on osa hanketta, joka tähtää kansallisen lehtikuvitusarkiston perustamiseen.
Millaista lehtikuvitusta Suomessa on tehty? Ketkä kuvittajat ovat tehneet kuvituksia mihinkin mediaan? Kuinka moni kuvittaja olisi kiinnostunut lahjoittamaan lehtikuvituksiaan niihin keskittyvälle arkistolle? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin haetaan vastauksia lehtikuvitusten tekijöille suunnatulla kyselyllä, joka on osa lehtikuvitusarkisto-hanketta.
Hankkeen takana ovat Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö JOKES, Grafia ja Kuvittajat ry. Pilottihankkeen yhteistyökumppanina toimii Museovirasto, joka tarjoaa tilat, laitteet ja asiantuntemuksensa hankkeelle. Pilottivaiheessa luodaan periaatteet, joilla lehtikuvitusarkisto toimisi, ja selvitetään lehtikuvitusten arkistointiin vaikuttavia tekijöitä.
– Nyt tehtävällä kyselyllä haetaan lehtikuvitusten arkistointia pitkällä tähtäimellä tukevaa tietoa ja laajempaa käsitystä lehtikuvituksesta Suomessa. Samalla haluamme kartoittaa, millaisia kuvituksia lehtikuvitusarkistoon voitaisiin saada, jos niille tulevaisuudessa olisi oma arkisto, kertoo hankkeessa suunnittelijana työskentelevä Sandra Lindblom.
Kysely on osa lehtikuvitusarkisto-hankkeeseen liittyvää selvitystyötä. Osana hanketta Museovirasto ottaa vastaan joidenkin kuvittajien lehtikuvitustuotantoa tutkiakseen, millaisia erityiskysymyksiä lehtikuvitusten arkistointiin liittyy. Neuvotteluja lahjoituksista käydään parhaillaan viiden kuvittajan ja yhden perikunnan kanssa. Lisäksi hanke tutkii, mitkä museot, arkistot, järjestöt ja instituutiot säilyttävät tällä hetkellä kokoelmissaan lehtikuvituksia. Tietoa lehtikuvituksen historiasta Suomessa haetaan myös haastattelemalla vanhemman polven kuvittajia.
Kysely lehtikuvituksen tekijöille
Lisätietoja lehtikuvitusarkisto-hankkeesta
mennessä admin | maalis 7, 2025
Jokesin Freelance-apurahojen hoitokunta on myöntänyt kevään apurahat ammattitaidon ylläpitämiseen.
Määräaikaan mennessä saapui 54 hakemusta. Hakemusten yhteissumma oli 107 445 euroa. Hoitokunta jakoi 32 apurahaa, yhteensä 25 116 euroa.
Jokesin Freelance-apurahoja ei myönnetä työskentelyyn, vaan ammatillisen kouluttautumisen ja ammattitaidon ylläpidon kuluihin. Seuraavan kerran Freelance-apurahoja voi hakea elokuussa 2025.
Juuri nyt ovat haettavissa Lehtikuvaajarahaston apurahat. Haku päättyy 19. maaliskuuta kello 16. Säätiön kevään apurahahaku avautuu 11. huhtikuuta.
Katso kaikki myönnetyt apurahat täältä.
mennessä admin | helmi 18, 2025
Jokesin Lehtikuvaajarahaston kevään apurahahaku aukeaa 24. helmikuuta 2025.
Kuvaajien Kopiosto-apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti lehdistölle, kirjankustantamoille sekä sähköisten viestimien verkkojulkaisuille työskenteleville ja työskennelleille valokuvaajille.
Apurahoja myönnetään esimerkiksi ammattitaidon täydentämiseen, ammatillisiin kursseihin ja seminaareihin osallistumiseen, jatko-opintoihin, kieliopintoihin, alaan liittyvään tutkimustyöhön ja ammattikuvaa syventävään työskentelyyn, sekä näyttelyiden tai julkaisujen tekemiseen. Lisäksi voidaan tukea muuta ammatillisesti perusteltua tarkoitusta.
Nyt voit hakea myös Lehtikuvaajarahaston poikkeuksellisiin ja vaativiin olosuhteisin räätälöityyn ensiapukoulutukseen. Tätä päivä kurssia eivät koske säätiön apurahakarenssisäännöt.
Apurahahaku päättyy 19. maaliskuuta 2025 kello 16, jolloin sähköisen hakemuksen on oltava jätetty säätiön apurahajärjestelmään. Hakemus on allekirjoitettava pankkitunnuksilla hakuajan loppuun mennessä, muuten sitä ei oteta käsittelyyn.
Lue apurahailmoitus täällä.
mennessä admin | helmi 14, 2025
Tampereen yliopiston ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön 9. toukokuuta järjestämässä koulutuksessa käydään läpi sitä, millaista on journalistien häirintä ja uhkailu Suomessa, millaisia vaikutuksia häirinnällä on ja miten näihin ilmiöihin voi pyrkiä varautumaan.
Häirintä ja uhkailu journalistin työssä – Näin varaudut ja suojaudut -koulutus on suunnattu erityisesti alan opiskelijoille sekä alan töissä vastikään aloittaneille journalisteille. Kouluttajina toimivat muun muassa tutkijatohtori Ilmari Hiltunen ja yliopistotutkija Reeta Pöyhtäri Tampereen yliopistosta, asianajaja Martina Kronström, oikeuspsykologi ja psykoterapeutti Helinä Häkkänen, juristi Tytti Oras Journalistiliitosta ja YLE:n häirinnän ja maalittamisen vastaisen työn asiantuntija Sami Koivisto YLE:sta.
Koulutus on maksuton, mutta ilmoittautuminen on sitova. Pitkämatkalaisten matkakuluja julkisilla liikennevälineillä korvataan 75 euroon saakka kuitteja vastaan. Jokes-säätiö tarjoaa lounaan ja päivällisen. Koulutuksen järjestävät Tampereen yliopisto ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö. Mukaan mahtuu 40 ensiksi ilmoittautunutta. Peruuttamattomasta poisjäännistä peritään 25 euron no-show-maksu. Peruutukset osoitteella toimisto@jokes-saatio.fi.
Ilmoittaudu mukaan koulutukseen tästä.
Koulutuspäivän ohjelma
Aika: 9.5 kello 9.30 – 17.30
Paikka: Journalistiliitto, Siltasaarenkatu 18 A. 7. krs, 00530 Helsinki
9.30 Tervetuloa ja ennakkotehtävien läpikäyntiä.
9.45–11.00 Journalistien häirintä ja uhkailu Suomessa: Mitä tiedämme ilmiöstä journalistien vastastrategiat, tutkijatohtori Ilmari Hiltunen ja yliopistotutkija Reeta Pöyhtäri, Tampereen yliopisto.
11.00–11.15 Kahvitauko
11.15–12.15 Miten häirintä ja uhkailu vaikuttavat psykologisesti? Kriminaalipsykologian ja oikeuspsykologian dosentti, psykoterapeutti Helinä Häkkänen.
12.15–13.00 Lounas
13.00–13.40 Häirintä ja uhkailu rikosoikeudellisesta näkökulmasta: mitkä ovat mahdolliset rikosnimikkeet, milloin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, miten rikosprosessit etenevät, asianajaja Martina Kronström, Properta Asianajotoimisto Oy.
13.40–13.50 Kommenttipuheenvuoro juristi Tytti Oras, Journalistiliitto: Miten liitto voi auttaa häirintätapauksissa.
13.50 –14.00 Keskustelua ja kysymyksiä.
14.00–15.30 Kokemuksia kentältä: Miltä häirinnän kohteeksi joutuminen tuntuu, mitä apuja työantajalta voida saada, Sami Koivisto, YLE:n häirinnän ja maalittamisen vastaisen työn asiantuntija
15.30–15.45 Kahvitauko
15.45–17.15 Kyberturvallisuusharjoitus, Ilmari Hiltunen
17.15–17.30 Loppusanat, virallinen osuus päättyy
17.30 Illallinen ja vapaamuotoista yhdessäoloa
mennessä admin | helmi 10, 2025
Jokes jakoi 30 stipendiä Tutki!2025-konferenssiin osallistumiseen. Määräaikaan mennessä saapui 42 hakemusta.
Tutki! on Tutkivan journalismin yhdistys ry:n ja Oikeustoimittajat ry:n yhteistyössä järjestämä tutkivan journalismin konferenssi. Vuonna 2025 Tutki! järjestetään kahdeksatta kertaa.
Konferenssi on suunnattu toimittajille ja sen tarkoituksena on jakaa käytännön oppeja ja apua toimittajakollegoille.
Tutkivaan journalismiin keskittyvä konferenssi järjestetään 25.–26. huhtikuuta 2025 Sanomatalossa, Helsingissä.
Katso kaikki myönnetyt stipendit.
mennessä admin | tammi 29, 2025
Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö jakaa apurahoja freelancereiden ammatillisen osaamisen ylläpitämiseen.
Kevään apurahahaku alkaa 3. helmikuuta ja päättyy 28. helmikuuta kello 16.00.
Nämä Kopiosto-apurahat on tarkoitettu freelancerina työskenteleville journalisteille, kuten toimittajille, kuvaajille, kääntäjille, kuvittajille ja graafisille suunnittelijoille. Freelance-apurahoja ei myönnetä työskentelyyn, vaan kuluihin.
Apurahahakemus tehdään Jokesin sähköiseen apurahajärjestelmään. Hakemus on allekirjoitettava määräaikaan mennessä pankkitunnuksilla.
Lue lisää freelancereiden apurahahausta.
mennessä admin | tammi 20, 2025
Toukokuussa perehdytään koko päivän koulutusseminaarissa journalistien kohtaamaan häirintään ja uhkailuun. Maksuton seminaari järjestetään 9. toukokuuta Helsingissä ja on suunnattu erityisesti alan opiskelijoille sekä alan töissä vastikään aloittaneille journalisteille.
Tampereen yliopiston ja Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön järjestämässä koulutuksessa käydään läpi sitä, millaista on journalistien häirintä ja uhkailu Suomessa, ja miten näihin ilmiöihin voi pyrkiä varautumaan. Koulutuksessa kuullaan, miten häirintä ja uhkailu vaikuttavat ihmisen mieleen, ja millaista apua työnantajalta voi saada näissä tapauksissa. Seminaarissa käydään myös läpi häirintää ja uhkailua rikosoikeudellisesta näkökulmasta: mitkä ovat mahdolliset rikosnimikkeet, milloin rikoksen tunnusmerkistö täyttyy, ja miten rikosprosessit etenevät. Saamme vinkkejä siihen, miten Journalistiliitto voi auttaa häirintätapauksissa. Lisäksi tehdään oman kyberturvallisuuden parantamiseen liittyvä käytännön harjoitus.
Kouluttajina toimivat muun muassa tutkijatohtori Ilmari Hiltunen ja yliopistotutkija Reeta Pöyhtäri Tampereen yliopistosta, asianajaja Martina Kronström, oikeuspsykologi ja psykoterapeutti Helinä Häkkänen, juristi Tytti Oras Journalistiliitosta ja vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto YLE:sta.
Päivän kulku on rakennettu niin, että tilaisuudessa on aikaa keskustelulle ja kysymyksille. Keskustelua voidaan jatkaa vapaamuotoisesti vielä koulutuksen päätyttyä, sillä JOKES tarjoaa päivän päätteeksi päivällisen koulutukseen osallistuville.
Ilmoittautuminen koulutuspäivään alkaa helmikuussa.