Kriisialueilla toimiville journalisteille turvallisuuskoulutusta kesäkuussa

Kuva: Antti Yrjönen

Miten valmistautua työkeikalle kriisialueille, sodan tai luonnonkatastrofin keskelle? Miten kuvata ja haastatella turvallisesti ja suojata tietojaan? Miten toimia, jos joutuu kiinniotetuksi? Osaatko hätäensiavun perustaidot? Kesäkuussa pääkaupunkiseudulla järjestettävällä viisipäiväisellä HEAT-kurssilla (Hostile Environment Awareness Training) opetetaan journalisteja ja kuvaajia toimimaan kriisi­tilanteissa ja -alueilla.

”Kurssilla käydään läpi muun muassa riskiarviointiin, lähteiden ja fiksereiden suojaamiseen, journalististen sisältöjen turvallisuuteen, suojavarusteiden käyttöön, psyykkiseen resilienssiin, liikkumisturvallisuuteen, suoran ja epäsuoran tulen alla toimintaan, henkeä pelastavaan ensiapuun sekä kiinniotettuna selviytymiseen liittyviä kokonaisuuksia”, kertoo kurssin järjestävän MediaTurvan johtaja Kimmo Poikolainen.

Koulutuksella halutaan turvata erityisesti Ukrainan sota-alueilla työskenteleviä journalisteja, mutta koulutus räätälöidään osallistujien tarpeiden mukaisesti. Ukrainassa on kuollut ja haavoittunut useita media-alan ammattilaisia. Euroopan journalistiliiton mukaan Ukrainassa kuoli viime vuonna 12 journalistia.

”Turvallisuusosaaminen on osa kriisi- ja konfliktialueille suuntautuneiden journalistien perusammattitaitoa, sillä journalistit ovat vastuussa omasta, lähteidensä sekä osaltaan myös fiksereidensä ja kollegoidensa turvallisuudesta. Ilman asianmukaista turvallisuusosaamista journalistit saattavat vaarantaa sekä oman että ympärillään olevien ihmisten hengen ja terveyden, Poikolainen sanoo.

HEAT-kurssin sisällöt on kehitetty yhdessä kriisi- ja konfliktialueilla työskennelleiden journalistien, mediaturvallisuustyöntekijöiden, sotilaiden, tiedustelualan ammattilaisten, ihmisoikeusasiantuntijoiden, lääkäreiden sekä kulttuuriasiantuntijoiden kanssa. Kurssin pääkouluttajana toimii poliisitaustainen kriisi- ja konfliktiturvallisuuden ammattilainen, jonka lisäksi koulutuksen harjoituksissa on mukana  erikoisjääkäreinä ja lääkintätehtävissä palvelleita avustajia. Kurssin osaaminen perustuu monipuoliseen kokemukseen vaativasta operatiivisesta turvallisuustyöstä sekä kriisi- ja konfliktialueista Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-idässä.

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö avaa apurahahaun HEAT-kurssille 10. maaliskuuta. Mukaan mahtuu kahdeksan journalistia, ja koulutus on tarkoitettu sekä toimittajille että kuvaajille. Koulutus koostuu kriisi- ja konfliktiolosuhteissa työskentelyä käsittelevistä luennoista ja käytännön olosuhteita jäljittelevistä harjoituksista.

Lue lisää kurssista ja apurahan hakemisesta.