Säätiön syksyn kursseilla kirjoitetaan tietokirjoja, visualisoidaan tietoa ja käsikirjoitetaan podcasteja

Huhtikuussa alkaa Jokes-säätiön kevään avoin apurahahaku. Tarjolla on myös kolme ammatillista kurssia, joille haetaan apurahahaun yhteydessä.

Syyskuussa järjestettävän Tietokirjapajan toteuttaa Jokesille Long Play vastuuopettajanaan toimittaja, kirjailija Anu Silfverberg. Tietokirjapajaan kuuluu neljä puolen päivän koulutuskertaa syksyn aikana. Koulutuksissa käsitellään aiheen rajaamista, idean ja tarinan etsimistä, kerronnan keinoja sekä rakenteen hallintaa. Lisäksi käydään läpi materiaalien etsimistä ja tiedon lähteitä, haastattelutaitoja sekä kirjallisten lähteiden hyödyntämistä. Pajassa käsitellään myös kirjan pitchaamista kustantamoon sekä synopsiksen, tekstinäytteen ja sisällysluettelon tekemistä. Kouluttajat tutustuvat etukäteen kurssilaisten kirjaideoihin ja tekstinäytteisiin. Kurssi teettää jonkin verran kotitehtäviä tapaamiskertojen välissä. Suomen eturivin tietokirjaeditorit antavat kurssin lopuksi palautetta kurssilaisten kirjaideoista. Kurssiapurahaan sisältyy myös 8 000 euron työskentelyapuraha tietokirjan kirjoittamiseen.

Lokakuussa järjestettävässä kolmipäiväisessä Tiedon visualisoinnin työpajassa  edetään teoriasta visualisoinnin työkaluihin ja lopulta käytännön harjoituksiin. Kouluttajana toimii informaatiomuotoilija, graafinen suunnittelija ja journalisti Juuso Koponen. Hän suunnittelee infografiikkaa mm. aikakauslehtiin, oppi- ja tietokirjoihin, näyttelyihin sekä erilaisiin verkkopalveluihin.

Syyskuussa järjestettävässä Jokesin viisipäiväisessä Podcast-pajassa keskitytään perehdytään journalistin ja käsikirjoittajan näkökulmasta podcast-sarjan käsikirjoittamiseen, suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koulutuksessa syvennytään äänilähtöiseen kirjoittamiseen, audiokerronnan eri osa-alueisiin, ja käydään läpi audio-ohjelman tekemisen työprosessi alkuideasta julkaisuun asti.

Podcast-pajan vastuuopettajina toimivat käsikirjoittaja, ohjaaja ja äänisuunnittelija Suvi Tuuli Kataja sekä käsikirjoittaja, dramaturgi ja suomentaja Elli Salo Aapa Productionsista. Lisäksi kurssilla kuullaan vierailevia luennoitsijoita. Kurssilla tehdään käytännön harjoituksia, joissa kokeillaan erilaisia audiokäsikirjoittamisen tekniikoita ja näkökulmia. Lisäksi kuunnellaan monipuolisesti esimerkkimateriaalia ja analysoidaan äänikerronnan eri työkaluja sekä erilaisia tuotantotapoja. Osallistujat tekevät kolmen hengen ryhmissä noin viiden minuutin podcast-käsikirjoituksen, joka toteutetaan audioksi kurssin aikana. Osallistujat saavat ryhmäkohtaista palautetta ja sparrausta. Teokset toteutetaan Aapa Productionsin studiossa yhdessä dramaturgin ja äänisuunnittelijan kanssa. Kurssi päättyy yhteiseen kuuntelu- ja palautetilaisuuteen.

Kurssiapurahoihin kuuluu opetuksen lisäksi lounaat ja iltapäiväkahvit. Pitkämatkalaisille korvataan matkat ja majoitus kurssipäiviltä. Koulutukset järjestetään Helsingissä.