Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö 30 vuotta -juhlaseminaari

Aika: 11. marraskuuta 2021 kello 14-18
Paikka: Ravintola Töölön auditorio ja juhlasali, Runeberginkatu 14-16, 00100 Helsinki

Seminaari on ilmainen, mutta ilmoittautuminen pakollinen.

Peruuta ilmoittautumisesi viimeistään 27. lokakuuta, jos et pääsekään paikalle.

No Show -maksu 30 €.

Ilmoittaudu mukaan

Ohjelma

14.00 Seminaarin avaus, toimittaja, Jokesin varapuheenjohtaja Aapo Parviainen
14.05-14.25 Media, luottamus ja demokratia, sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa
14.30–15.15 Miten luottamus mediaan on kehittynyt ja kuinka luottamusta voi rakentaa?

Miten luottamus mediaan on kehittynyt? Miten yhteiskunnallinen polarosaatio vaikuttaa luottamukseen? Miten luottamusta pyritään rakentamaan mediassa? Olisiko toimitusten monimuotoisuuden lisääminen ratkaisu? Keskustelemassa muun muassa tutkija YTT Esa Reunanen, toimittaja Reetta Räty ja tutkijatohtori VTT Markus Ojala. Keskustelu luotsaa toimittaja Yagmur Özberkan.

15.15-15.40 Kahvitauko
15.40-16.20 Algoritmien armoilla - teknologian vaikutus journalismin polarisaatioon

Ohjaavatko some-kohut jo liikaakin journalismin tekemistä? Pitäisikö journalistien vaieta populistien some-hölmöilyistä vai suoda heille mediahuomiota? Vahvistavatko vaalikoneet ääripäitä, kun ehdokkaat pyrkivät erottumaan jyrkillä näkemyksillä? Entä syökö voimakkaiden mielipiteiden esittäminen somessa journalistien uskottavuuden neutraaleina tiedonvälittäjinä?

Aiheesta keskustelevat muun muassa HS:n talouden ja politiikan toimituksen esihenkilö toimittaja Jussi Pullinen ja ajankohtaistuottaja Salla Vuorikoski Suomen Kuvalehdestä sekä YLE:n kehityspäällikkö, bloggaaja ja tuleva esikoiskirjailija Kari Haakana. Keskustelun vetää toimittaja Pasi Kivioja.

16.20-17.00 Paneelikeskustelu: Onko tasapuolisen journalismin aika ohi? Polarisoituuko suomalainen media?

Usein kuullussa anekdootissa yhdysvaltalaiset valitsevat mediansa sen mukaan, mitä puoluetta he kannattavat. Entä jos vahvistuva poliittinen polarisaatio saavuttaa Pohjolan ja meidän mediamme? Ovatko suomalaiset 2030-luvun toimittajat ja tiedotusvälineet neutraaleja – vai joutuvatko ne valitsemaan puolensa? Keskustelemassa Turun yliopistoon sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen, Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola ja toimittaja Ina Mikkola. Keskustelun vetää toimittaja Robert Sundman.

17.00-17.40 Näkökulmat, some ja journalistinen etiikka

Tulisiko kolumneissa ja twitterissä toimittajilla olla paremmin faktat kohdillaan? Onko kanteluiden määrä näkökulmajutuissa kasvanut ja miten JSN on linjannut viime aikoina? Voiko journalisti olla somessa yksityishenkilö? Syökö mielipiteellinen media-aineisto yleisön luottamusta vai voiko se lisätä sitä? Journalisti brändää mediassa yhä enemmän itseään ja esiintyy omilla kasvoillaan. Etenkin freelancereilla se on usein edellytys uralle. Tuleeko tällöin helpommin vedetyksi somekiistojen osapuoleksi ja mitä siitä voi seurata?

Keskustelemassa JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen, YLE:n journalististen standardien ja etiikan päällikkö, Journalistien tukirahaston hoitokunnan jäsen Timo Huovinen sekä vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard. Keskustelun vetää toimittaja, tietokirjailija, Journalistiliiton kansainvälisten asioiden asiantuntija Salla Nazarenko.

 

17.40-18.00 Luottamus henkilökohtaisesti, kirjailija Kaari Utrio
18.00-18.30 Tauko
18.30 Jokes 30 vuotta -iltajuhla, Ravintola Töölön juhlasali

Illan juontaa toimittaja, viestintäyrittäjä Sami Turunen

Kello 18.30 Kuohuviiniä ja kevyt buffet-iltapala

Kello 19.30 Juhlapuhe, Jokesin puheenjohtaja Ville Hänninen

kello 19. 50 Journalistiliiton tervehdys, puheenjohtaja Hanne Aho

Kello 20.10 Kopioston puheenjohtajan Heikki Jokisen tervehdys

Kello 21.00 Nostalgiaa vuosien varrelta. Pepe Willberg & Bänd

Kello 22.30 Ilta päättyy

Contact

 

Anna Kähkönen

Siltasaarenkatu 16, 7 krs.,

00530 Helsinki, Finland

+358 45 619 9958

toimisto@jokes-saatio.fi