JOKES UTLYSER STIPENDIER
Höstens ansökningstid för Stiftelsen för befrämjande av journalistisk kulturs stipendier börjar. Kopiosto-stipendier kan sökas för fritt formulerade ändamål, studerandestipendier, arbetsstipendier samt stipendier för stiftelsen språkkurser och yrkeskurser. Jokes-stipendier utdelas för akademisk forskning som gagnar branschen.
Kopiosto-stipendierna är avsedda i första hand för dem som arbetar eller har arbetat inom pressen eller med elektroniska medier. Yttrandefrihetsstipendierna och Jyrki A. Juuts stipendier är avsedda för medlemmar i Journalistförbundet. Jyrki A. Juuts stipendier beviljas för förkovring i intressebevakning. Yttrandefrihetsstipendier beviljas till Journalistförbundets medlemmar som länge deltagit i facklig verksamhet.
INSTRUKTIONER FÖR ANSÖKNING AV ALLA STIPENDIER
ANSÖKNINGSTID
- Ansökningstiden börjar den 11 oktober och slutar den 8 november klockan 16. Ansökan om stipendium görs elektroniskt på Jokes stipendieansökningssystem på adressen
- Ansökan ska vara underskriven med bankkod före utgången av ansökningstiden, i annat fall behandlas den inte.
ANSÖKAN OM STIPENDIUM
- Ansökan ska innehålla basuppgifter om den sökande (namn, födelsedatum, adress, arbetsgivare, kort journalistisk arbetshistoria, eventuell Journalistförbundets medlemsförening och tidpunkt för anslutande).
- Ur ansökan ska framgå användningsändamål för stipendiet, motivering och en uppskattning av kostnader. Uppge i din kostnadsuppskattning om du söker stipendium för arbete eller för utgifter, eller för bådadera. För Jokes kurser och för studerandestipendier behövs ingen kostnadsuppskattning.
- Kort journalistisk arbetshistoria är en obligatorisk bilaga som sparas i det elektroniska systemet som pdf.
- Du kan söka bara ett stipendium i taget. Flera ansökningar leder till att alla underkänns.
- Stipendier beviljas även för journalisternas föreningar. Företag beviljas inte stipendier.
ANVÄNDNINGSÄNDAMÅL
Kopiosto-stipendier beviljas till exempel för komplettering av yrkeskunskap, fortsättningsstudier, språkstudier, forskning som hänför sig till branschen, arbete som fördjupar yrkesbilden, språk- och studieresor, samt för utställningar och publikationer. Därtill kan annat som kan motiveras yrkesmässigt stödas.
- Stipendier beviljas inte för grundläggande studier och inte för enbart rekreation.
- Stipendier beviljas inte i efterskott för kurser eller studieresor som redan förvekligats eller som pågår.
- Stipendier beviljas inte för arbetsresor.
- Stipendier beviljas inte för anskaffning av apparater.
- Stipendier beviljas inte till dem som fått stipendium de senaste två åren. Begränsningen gäller inte under 500 euros stipendier.
- Stipendier beviljas inte om tidigare redovisning av stipendium inte har gjorts.
- Till studerande beviljas endast stipendier på 950 euro för examensarbete.
KRITERIER FÖR UTDELNING
Vid beviljandet av stipendier beaktas den sökandes arbetshistoria inom pressen, elektronisk media eller bokförlag, betydande, nyligen erhållna stipendier samt nyligen erhållna betydande stipendier. Det kan också beaktas om den sökande har lämnat in sin kopiosto-fullmakt till Journalistförbundet.
ANVÄNDNINGSTID OCH STIPENDIEREDOGÖRELSE
Stiftelsens stipendier ska användas inom ett år efter att de beviljats. En redogörelse ska lämnas in inom tre månader efter att stipendiet använts för sitt ändamål. Stipendier på över 500 euro åtföljs av en två års karens för stiftelsens stipendier.
JOKES-STIPENDIER FÖR FORSKNING I BRANSCHEN
Stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur stöder forskning som hänför sig till yttrandefrihet och journalistiskt arbete, samt i allmänhet forskning i journalistiskt innehåll och samhällsutveckling. För detta ändamål kan stiftelsen dela ut ett eller flera stipendier på 29 291 euro för ett års forskningsarbete. Av stipendiet är 25 547 euro avsett för arbete och 3 744 euro för utgifter för LFÖPL-försäkring.
STIFTELSENS YRKESKURSER
1. FACKBOKSWORKSHOP
28.2–23.5.2025
I fackbokskursen, som ordnas för tredje gången, behandlas hur man skriver en fängslande facktext, hur man kan hitta idéer och planera en fackbok, samt hur man erbjuder den till förlagen.
Varje kursdeltagare får dessutom ett 8 000 euros arbetsstipendium för att skriva boken.
I kursen ingår fyra dagar på plats under hösten. Kursen innehåller också självständigt arbete mellan träffarna. Kursen ges på svenska.
Närundervisningen ordnas:
fre 28.2 kl. 10–16
fre 28.3 kl. 10–16
fre 25.4 kl. 10–16
fre 23.5 kl. 10–16
Teman som behandlas på kursen:
- hur man begränsar ämnet och synvinkeln och hur man skapar historien
- hur man skaffar information, intervjuar och använder arkiv
- hur man skapar en berättelse och bokens struktur
- praktiska verktyg och hur man behärskar arbetsprocessen
- hur man erbjuder boken till förlagen
Kursdagarna består av föreläsningar, övningar, diskussion och praktiskt arbete. Kursdeltagarna får under våren feedback av både ansvariga läraren och förlagsredaktör.
Varje kursdeltagare färdigställer under kursen till förlaget ett paket som innehåller en idépitch, strukturplan och ett längre textprov.
Redaktör Anu Silfverberg är kursansvarig. I undervisningen deltar också gästande föreläsare, som kan vara till exempel författare, journalister, forskare och förlagsredaktörer. Gästföreläsarna väljs delvis enligt vad som kan vara mest nyttigt för de planerade bokprojekten.
Kursdeltagarna väljs på basen av ansökningen och planen för boken. Stipendiet täcker kursavgiften, luncher, eftermiddagskaffe, utgifter för resor för långväga deltagare, samt vid behov logi för upp till 130 euro per natt under kursdagarna.
Stipendiet täcker inte utgifter för resor med lokaltrafik på hemorten, dagtraktamente eller taxiresor. Inrikesresor ersätts mot kvitton i efterhand. Kilometerersättning betalas 0,30 euro/km.
2. ARTIFICIELL INTELLIGENS SOM JOURNALISTISKT VERKTYG
24–26.3.2025 klockan 9–17, Helsingfors
På den tre dagar långa AI-kursen bekantar man sig med olika AI-applikationer och gör praktiska övningar. Kursen behandlar användningen i inhemska och utländska medier. Den behandlar också AI i samband med faktagranskning samt ur en etisk synvinkel.
12 journalister väljs till kursen på basen av ansökan. Kursspråket är engelska. Mark Egan från Purple Bridge Media svarar för undervisningen. På kursen hörs även inhemska specialister och journalister. Kurssen ges på engelska.
Stipendiet ersätter kursavgiften, luncher och eftermiddagskaffe under kursdagarna, utgifter för resor med kollektivtrafik, samt logi. Stipendiet täcker inte utgifter för resor med lokaltrafik på hemorten, dagtraktamente eller taxiresor.
STIFTELSENS FÄRDIGA SPRÅKKURSER
För att bli antagen till Jokes språkkurser krävs det tidigare erfarenhet av språket. På stiftelsens två veckor långa språkkurser täcker stipendiet kursavgiften, resor och inkvartering. Jokes betalar resorna tur och retur till kursorten.
Språkbyråerna kartlägger de antagnas språkfärdigheter och kursönskemål. En två veckors kurs innehåller 45–60 lektioner. I undervisningen ingår diskussioner i det aktuella landets seder och bruk, vardagsspråk och utfärder.
Man hoppar in i en pågående kurs enligt sin egen nivå. I Sverige och Estland deltar endast Jokes-kursdeltagare i språkgruppen.
Till kurserna i franska och spanska hör inkvartering i en persons rum i utvalda familjer. Stipendiet innehåller frukost och kvällsmål med familjen.
I Stockholm täcker stipendiet inkvartering på hotell Crystal Plaza med frukost på hotellet och matpengar för lunchen. I Berlin täcker stipendiet inkvartering på GLS-kampus i egen enrummare med kök och badrum. Lunchen serveras i skolans matsal under vardagar. Lunchpengar ges för veckoslutet. Språkskolan Whitehouse EG ansvarar för praktiska arrangemang under kursen.
I språkkursen i Estland ingår inkvartering på hotell samt frukost och lunch. Tuglas-sällskapet ansvarar för kursen.
Resor i hemlandet ersätts i efterskott mot kvitton. Dagtraktament, taxiresor och utgifter för lokaltrafik på hemorten ersätts inte. Kilometerersättning betalas 0,30 euro/km.
Det går också att ansöka om Kopiosto-stipendier för egenhändigt planerade språkstudier. Om familjeinkvartering eller gruppresa inte känns lockande kanske du hellre syr ihop en egen språkkurs. På färdiga språkkurser kan man inte ändra på den erbjudna inkvarteringsformen eller resdagar och det är obligatorisk närvaro på hela kursprogrammet.
- Frankrike, La Rochelle 11—24.5.2025 (6 deltagare)
- Spanien, Toledo 18—31.5.2025 (8 deltagare)
- Sverige, Stockholm 11—24.5.2025 (8 deltagare)
- Tyskland, Berlin 4─17.5.2025 (6 deltagare)
- Estland, Tallinn och Tartu 11─23.5.2025 (6 deltagare)
ARBETSSTIPENDIER
Med arbetsstipendierna vill man ge möjlighet till grävande journalistiskt arbete, till fördjupning i det egna specialämnet eller för krävande bakgrundsarbete. För detta utdelas 3 000 euros stipendier. Resultatet av arbetet, ett journalistiskt publikation eller program ska publiceras inom ett år efter att stipendiet beviljats. Arbets- eller publiceringsplanen som bifogas i ansökan behandlas konfidentiellt.
STUDERANDESTIPENDIER
Stiftelsen delar ut 950 euros stipendier för examensarbete.
RESESTIPENDIER FÖR DELTAGARE I IJF-FESTIVALEN I PERUGIA OCH VISA POUR L’IMAGE- FESTIVALEN I PERPIGNAN
Jokes beviljar stipendier på högst 1 500 euro för deltagande i IJF journalistseminariet Perugia och fotofestivalen i Perpignan 2025. Stipendieansökan ska innehålla resebudget och motivering.
JYRKI A. JUUTS MINNESSTIPENDIER
Jyrki A. Juut var ordförande för Finlands Journalistförbund 1963–1974.
Stiftelsen för befrämjande av journalistisk kultur utlyser sammanlagt 6 000 euro för utveckling av färdigheter som behövs inom facklig intressebevakning och för projekt som hänför sig till arbetsmarknad, som studier, studieresor och utredningar. Stipendiet är avsett för alla FJF:s medlemmar. Summan kan beviljas som ett eller flera stipendier.
YTTRANDEFRIHETSSTIPENDIER
Med yttrandefrihetsstipendierna stöds fackligt aktiva medlemmars studieresor i hemlandet och utomlands. Stipendierna är i första hand avsedda för medlemmar som länge deltagit i facklig verksamhet. Yttrandefrihetsstipendierna är avsedda för medlemmar i Finlands Journalistförbund. Förutom kort arbetshistorik ska ansökan innehålla den egna historien om förtroendeuppdrag i Journalistförbundet. Man kan få yttrandefrihetsstipendiet bara en gång.
STIFTELSEN FÖR BEFRÄMJANDE AV JOURNALISTISK KULTUR SR
Stiftelsens ombudsman Anna Kähkönen svarar på frågor i anslutning till stipendierna, 050 551 3961, toimisto@jokes-saatio.fi