Saitko apurahan?

APURAHAN MAKSATUS

Apurahan maksamista varten kirjaudutaan Jokesin sähköiseen apurahajärjestelmään omilla tunnuksilla. Mikäli olet unohtanut salasanan järjestelmään, voit pyytää etusivulta uuden salasanan rekisteröinnissä antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Myönnetyn apurahan ID-numerosarjan alta löydät linkit maksusuunnitelman ja apurahaselvityksen tekemiseen. Ilmoita apurahan maksamista varten tili- ja henkilötietosi sekä toivomasi maksatusajankohta. Maksamme koko apurahan kerralla. Nosta apuraha henkilökohtaiselle tilillesi. Yrityksesi tulona se voi muuttua verotettavaksi tuloksi.

 

APURAHAN RAPORTOINTI

Säätiön apurahat on tarkoitettu käytettäväksi vuoden sisällä myöntämisestä. Apurahan käytöstä on raportoitava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hankkeesi on valmistunut.

Apuraharaportti tehdään säätiön apurahajärjestelmään. Apurahaselvityksessä raportoidaan, miten apuraha on käytetty ja mitkä ovat sen avulla saadut tärkeimmät tulokset. Selvitykseen listataan myös apurahan turvin tehdyt julkaisut ja/tai toteutetut näyttelyt.

  • Jos apurahasi myönnettiin hankkeesi kuluihin, skannaa tai valokuvaa ja liitä mukaan maksutositteita, kuitteja, myönnettyyn summaan saakka. Huomaathan, että lasku ei ole maksutosite. Elinkustannuksia ei hyväksytä raporttiin (päivärahat, ruokailukulut). Jos skannaaminen ei onnistu, tulosta selvityksesi järjestelmästä ja postita se alkuperäisten maksutositteiden kanssa säätiön postiosoitteeseen.
  • Jos apurahasi myönnettiin työskentelyyn, laadi apurahaselvityksesi säätiön apurahajärjestelmään. Liitä mukaan opintotodistus, näyttelykutsu, linkki väitöskirjaan tai graduusi. Jos sait apurahan kirjan kirjoittamiseen, tai kuvaamiseen, lähetä lisäksi yksi kappale kirjaa säätiölle. Katso pakettien lähetysosoite täältä.
  • Jos apurahasi myönnettiin sekä kuluihin että työskentelyyn, skannaa ja liitä mukaan maksutositteita, kuitteja, kuluihin myönnettyyn summaan saakka. Jos työskentelysi tuloksena syntyi julkaisu, postita se lisäksi säätiön osoitteeseen.

 

ELÄKEVAKUUTUS

Työskentelyapurahoissa pyydämme sinua ottamaan yhteyttä MELAan, kun myönnetty apuraha on yli 1 376,95 euroa (2022), ja työskentelysi kestää vähintään neljä kuukautta. Säätiö ilmoittaa apurahat MELAan, muttei ilmoita sinne työskentelyaikaasi, vaan sinun tulee itse tehdä se.

Vuonna 2008 on tullut voimaan laki apurahansaajien eläkkeestä, lisätietoa apurahojen lakisääteisestä vakuuttamisesta MELAn sivuilta.

 

MUUTOKSET

Apuraha on myönnetty hakemuksessa kertomaasi tarkoitukseen. Jos alkuperäinen apurahan käyttösuunnitelmasi muuttuu olennaisesti, ano säätiöltä käyttökohteen muutosta. Jos apurahan käyttö viivästyy, voit anoa apurahan siirtoa säätiön hallitukselta esimerkiksi seuraavalle vuodelle. Jos anot lisäaikaa apurahan käytölle, siirtohakemus tehdään Jokesin apurahajärjestelmässä (kohdassa Selvitys/ Lykkäyshakemus). Jos anot käyttökohteen muutosta, lähetä vapaamuotoinen hakemus säätiölle sähköpostin liitteenä.

 

TYÖSKENTELY APURAHAKAUDELLA

Jokes ei rajoita työskentelyä apurahakaudellasi, voit siis samanaikaisesti käydä töissä ja myydä juttuja ja kuvia toimeksiantajillesi.

Säätiön apurahoja ei kuitenkaan myönnetä työmatkoihin, joten apurahaa ei voi käyttää työnantajan tai toimeksiantajan maksettavaksi kuuluviin matka- tai majoituskuluihin. Et voi siis tehdä journalistista työtä, kirjoittaa juttuja tai julkaista kuvia työnantajan tai toimeksiantajan tarpeisiin apurahalla tuetulta opintomatkalta tai kurssilta.

Jos esimerkiksi sait apurahan dokumentaariseen työskentelyyn tai näyttelyn kuvaamiseen, kuvia voi myydä tai julkaista vasta kun apurahalla syntynyt näyttelysi tai julkaisusi on valmistunut ja se ollut näytteillä yleisölle. Poikkeuksen tähän sääntöön tekevät erityisesti journalistisiin julkaisuihin myönnettävät työskentelyapurahat.

 

KARENSSI

Jokesin apurahoista seuraa karenssi, joka kestää kaksi vuotta. Voit hakea uutta apurahaa siinä jaossa, joka järjestetään sen jälkeen, kun karenssi on ohi ja olet tehnyt selvityksen edellisen apurahasi käytöstä.

Esimerkki: Jos olet saanut apurahan Jokesin syksyn jaossa, karenssi kestää syksyn jakoon kahden vuoden päässä. Uutta apurahaa voit hakea aikaisintaan seuraavana keväänä. Vastaavasti keväällä saadun apurahan karenssi on voimassa vielä kahden vuoden kuluttua keväällä. Seuraavaan syksyn hakuun voit jo osallistua.

Alle 500 euron apurahoista ei seuraa karenssia. Hakija voi kuitenkin saada vain yhden karenssittoman alle 500 euron apurahan vuodessa.

 

Kaikissa apurahaa koskevissa kysymyksissä voit kysyä neuvoa säätiön toiminnanjohtajalta, toimisto@jokes-saatio.fi.