Haussa nyt

KUVAJOURNALISTIEN HÄTÄENSIAPUKURSSI

 

Jokesin Lehtikuvaajarahasto järjestää poikkeuksellisiin ja vaativiin olosuhteisin räätälöidyn ensiapukoulutuksen 16. toukokuuta kello 9.30 -17.30. Mukaan mahtuu kymmenen kuvajournalistia.

Päivän koulutus antaa tarvittavia tietoja ja taitoja toimia tehokkaasti ja nopeasti ensiaputilanteissa. Koulutus perustuu viimeisimpiin oppeihin sotatoimi- ja kriisialueilta ja on suunniteltu auttamaan pelastamaan ihmishenkiä.

Koulutuspäivän aikana käydään läpi muun muassa ampumavammat, räjähdevammat, massiivisten verenvuotojen tyrehdyttäminen, ilmateiden hallinta ja auto-onnettomuuksissa toimiminen.

Kurssi on osallistujille maksuton, ja apurahaan kuuluvat lounaat ja iltapäiväkahvit koulutuspäivän aikana. Kurssiapurahasta ei seuraa osallistujille karenssia Jokesin muihin apurahoihin.

Käytännön harjoittelu tapahtuu parityöskentelynä ja maalihenkilöharjoituksina. Koulutuksen järjestää Takana Oy, ja pääkouluttajana toimii ensihoidon ammattilainen, jolla on laaja kokemus kriisialueilta.

Koulutukseen haetaan Jokesin apurahajärjestelmän kautta. Valitse hakemuksesi käyttökohteeksi säätiön ammatilliset kurssit. Hakemusta varten ei tarvitse laatia budjettia. Pitkämatkalaisille korvataan matkakulut julkisilla kulkuvälineillä kurssin jälkeen kuitteja vastaan.

 

HAKUAIKA

Haku alkaa 31. maaliskuuta ja päättyy 10. huhtikuuta kello 16, jolloin sähköisen hakemuksen on oltava jätettynä apurahajärjestelmään. Hakemus on allekirjoitettava pankkitunnuksilla hakuajan loppuun mennessä, muuten sitä ei oteta käsittelyyn.

 

APURAHAN HAKEMINEN
  • Hakemuksesta on löydyttävä säätiön edellyttämät perustiedot hakijasta (nimi, syntymäaika, osoite, työhistoria lyhyesti, mahdollinen Journalistiliiton jäsenyhdistys ja jäseneksi liittymisaika).
  • Lyhyt journalistinen työhistoria on pakollinen liite, joka tallennetaan sähköiseen järjestelmään pdf-muodossa. Kerro työhistoriassasi työn- ja toimeksiantajistasi.
  • Toivomme, että olet antanut Kopiosto-valtakirjasi Journalistiliitolle.

 

Lisätietoa apurahoista antaa Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön toiminnanjohtaja Anna Kähkönen, 050 551 3961, toimisto@jokes-saatio.fi.

 

 

JOKESIN APURAHOJA HAETTAVANA

 

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön kevään apurahahaku alkaa 11. huhtikuuta 2025.

Haettavana ovat Kopiosto-apurahat vapaamuotoisiin perusteltuihin käyttötarkoituksiin sekä opiskelijastipendit, työskentelyapurahat ja apurahat säätiön ammatillisille kursseille. Alaa hyödyttävään akateemiseen tutkimukseen jaetaan Jokes-apurahoja.  Lisäksi myönnetään apurahoja tutkivaan journalistiseen työhön. Jokes jakaa myös puolen vuoden työskentelyapurahoja tietokirjojen kirjoittamiseen ja taidejournalismiin.

Kopiosto-apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti lehdistölle sekä sähköisten viestimien verkkojulkaisuille työskenteleville ja työskennelleille, Sananvapauden apurahat ja Jyrki A. Juutin stipendit Suomen Journalistiliiton jäsenille.

 

KAIKKIEN APURAHOJEN HAKUOHJE

 

HAKUAIKA
  • Apurahojen haku alkaa 11. huhtikuuta ja päättyy 9. toukokuuta kello 16. Apurahahakemus tehdään sähköisesti Jokesin apurahajärjestelmään osoitteessa https://jokes.apurahat.net   Hakemus on allekirjoitettava pankkitunnuksilla ennen hakuajan päättymistä, muuten sitä ei oteta käsittelyyn.

 

 

APURAHAN HAKEMINEN
  • Hakemuksesta on löydyttävä perustiedot hakijasta (nimi, syntymäaika, osoite, työnantaja, journalistinen työhistoria lyhyesti, mahdollinen Journalistiliiton jäsenyhdistys, jäseneksi liittymisaika).
  • Hakemuksessa on kerrottava apurahan käyttötarkoitus, perustelut sekä hankkeen kustannusarvio. Kerro hankkeesi kustannusarviossa, haetko apurahaa työskentelyyn vai kuluihin vai kumpaankin. Jokesin kursseja tai opiskelijastipendejä varten kustannusarviota ei tarvitse laatia.
  • Lyhyt journalistinen työhistoria on pakollinen liite, joka tallennetaan sähköiseen järjestelmään pdf-muodossa.
  • Voit hakea vain yhtä apurahaa kerrallaan. Useamman hakemuksen tekeminen johtaa kaikkien hakemuksien hylkäämiseen.
  • Apurahoja myönnetään myös journalistien yhdistyksille, yrityksille apurahoja ei myönnetä.

 

 

KÄYTTÖTARKOITUKSET

Kopiosto-apurahoja myönnetään ammattitaidon täydentämiseen, jatko-opintoihin, kieliopintoihin, alaan liittyvään tutkimustyöhön, ammattikuvaa syventävään työskentelyyn, kieli- ja opintomatkoihin sekä näyttelyiden tai julkaisujen tekemiseen. Lisäksi voidaan tukea muuta ammatillisesti perusteltua tarkoitusta.

Apurahoja ei myönnetä perusopintoihin, laitehankintoihin eikä yksinomaan virkistystarkoituksiin. Poikkeuksen muodostavat journalistien kriisialueilla tarvitsemat turvaliivit ja kypärät, joihin voi hakea apurahaa.

Apurahoja ei myönnetä takautuvasti jo toteutuneisiin tai meneillään oleviin kursseihin tai opintomatkoihin. Apurahoja ei myönnetä työmatkoihin. Opiskelijoille myönnetään vain 950 euron stipendejä opinnäytetyön tekemiseen.

 

 

JAKOPERUSTEET

Apurahoja myönnettäessä otetaan huomioon hakijan työhistoria lehdistössä tai sähköisen median verkkosivuilla, jäsenyysaika sekä huomattavat, äskettäin saadut apurahat.

Apurahoja myönnettäessä voidaan ottaa huomioon myös se, onko hakija antanut Kopiosto-valtakirjansa Journalistiliitolle.

Apurahaa ei myönnetä niille hakijoille, jotka ovat saaneet säätiön apurahan kahden vuoden aikana.

Apurahaa ei myönnetä, jos aiemman apurahan selvitys on tekemättä.

 

 

KÄYTTÖAIKA JA APURAHAKERTOMUS

Säätiön apurahat on tarkoitettu käytettäväksi vuoden sisällä myöntämisestä. Nyt myönnettävät apurahat on tarkoitettu käytettäväksi kesään 2026 mennessä.

Apurahan käytöstä on raportoitava kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun apuraha on tullut käytetyksi tarkoitukseensa.

Lue lisää apurahan raportoinnista ja karenssista.

JOKES-APURAHAT ALAN TUTKIMUKSEEN

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö tukee sananvapauden ja journalistisen työn tutkimusta sekä yleisesti alaa hyödyttävää journalististen sisältöjen ja yhteiskunnallisen kehityksen suhteeseen liittyvää tutkimusta. Tähän tarkoitukseen säätiö jakaa 30 000 euron Jokes-apurahoja vuoden tutkimustyöskentelyyn. Apurahasta 15 % on tarkoitettu MyEL-vakuutuksen kuluihin.

 

 

TYÖSKENTELYAPURAHAT

Säätiön työskentelyapurahoja voi hakea tieteelliseen tai taiteelliseen työskentelyyn.

  • Journalistisiin juttuihin ja taustatyöhön myönnetään 3 000 euron työskentelyapurahoja.
  • Lisäksi säätiö jakaa enintään viisi puolen vuoden työskentelyapurahaa tietokirjojen tekemiseen ja taidejournalismiin.
  • Työskentelyapurahoja esimerkiksi julkaisuhankkeisiin ja näyttelyihin voi hakea myös vapaamuotoisesti, summaa tai työskentelyaikaa ei ole ennalta määrätty.
TYÖSKENTELYAPURAHAT JOURNALISTISIIN HANKKEISIIN

Tutkivaan journalistiseen työskentelyyn, omaan erikoisalaan syventymiseen tai taustatyöhön jaetaan 3 000 euron apurahoja. Työskentelyn tuloksena syntyvä journalistinen julkaisu tai ohjelma on julkaistava vuoden sisällä apurahan myöntämisestä. Hakemukseen liitettävä työ- ja julkaisusuunnitelma käsitellään säätiössä luottamuksellisesti.

 

 

PUOLEN VUODEN TYÖSKENTELYAPURAHAT

 

Puolen vuoden työskentelyapuraha tietokirjan kirjoittamiseen

Keväällä 2025 jaetaan puolen vuoden työskentelyapurahoja journalististen tietokirjojen kirjoittamiseen ja tietokirjoihin journalismista.

Apurahan suuruus on 15 000 euroa. Apurahasta 15 % on tarkoitettu MyEL-vakuutuksen kuluihin.

Apurahahakemuksesta on löydyttävä perustelut, julkaisu- ja työsuunnitelma sekä aikataulu. Apuraha on käytettävä yhtäjaksoisena apurahakautena kesäkuun 2026 loppuun mennessä.

 

 

Puolen vuoden apuraha taidejournalismin tekemiseen.

Keväällä 2025 jaetaan puolen vuoden työskentelyapurahoja taidejournalismiin. Apurahan suuruus on 15 000 euroa. Apurahasta 15 % on tarkoitettu MyEL-vakuutuksen kuluihin.

Apurahahakemuksesta on löydyttävä perustelut, julkaisu- ja työsuunnitelma sekä aikataulu. Apuraha on käytettävä yhtäjaksoisena apurahakautena kesäkuun 2026 loppuun mennessä.

 

Lue lisää puolen vuoden työskentelyapurahoista.

 

OPISKELIJASTIPENDIT

Säätiö jakaa 950 euron stipendejä alan opiskelijoille opinnäytetyön tekemiseen.

 

 

SÄÄTIÖN AMMATILLISET KURSSIT

 

  1. EDITOINTIPAJA

Aika: 4.-5. 9 (lähi) sekä 26. syyskuuta (etä) kello 9.00-17.00

Paikka: Hämeenkylän kartano, Tavastkullantie 9, 01630 Vantaa

Editointipaja on suunniteltu journalisteille, jotka ovat olleet editoijan roolissa verraten vähän aikaa ja/tai kaipaavat editoijan identiteetin ja työkalupakin vahvistamista. Syvennymme editoinnin kaikkiin vaiheisiin ja harjoittelemme niitä käytännössä, opettelemme parantamaan juttujen kriittisiä kohtia sekä perehdymme yleisöä vetävään tarjoiluun. Teemme myös harjoituksia, joissa käydään läpi editointia sosiaalisena tilanteena.

Kolmepäiväinen työpaja koostuu luennoista, keskusteluista ja harjoituksista. Pääpaino on perusuutista pidemmissä jutuissa.

Kurssille valitaan 12 journalistia. Toivomme kurssilaisia kaikenkokoisista journalistisista julkaisuista eri puolilta Suomea. Vetäjinä toimivat kokeneet editorit Tuomas Kaseva ja Reetta Räty. Lisäksi opettajina ovat esimerkiksi Kodin Kuvalehden toimituspäällikkö Ulla Ahvenniemi ja Etelä-Saimaan verkkotuottaja Jenni Hirvinen.

Apuraha kattaa kurssimaksun, aamukahvit, lounaat ja iltapäiväkahvit opetuspäivinä, pitkämatkalaisten matkakulut julkisilla kulkuneuvoilla sekä majoituksen yhden hengen huoneissa. Päivärahoja, oman kotipaikkakunnan matkakuluja tai taksimatkoja ei korvata

 

  

  1. ADOBE FIREFLY JA TEKOÄLY CREATIVE CLOUD SOVELLUKSISSA -KURSSI

Aika: 18.-19. syyskuuta 2025

Paikka: Kalevankatu 9 A (4. krs) 00100 Helsinki

Kaksipäiväinen koulutus tarjoaa kattavan ja käytännönläheisen katsauksen Adoben Creative Cloud – sovellusten tekoälyominaisuuksiin. Pääpaino on interaktiivisilla harjoituksilla, joiden avulla osallistujat pääsevät soveltamaan oppejaan käytännössä. Koulutuksessa käsitellään tekoälyn tuomia mahdollisuuksia Photoshopissa, InDesignissa, Illustratorissa, Adobe Fireflyssä, Expressissä ja Acrobatissa, sekä tarkastellaan tulevaisuuden kehitysnäkymiä.

Kurssi soveltuu kaikille, jotka työskentelevät Adobe Creative Cloud -työkalujen kanssa ja haluavat oppia konkreettisia tapoja hyödyntää tekoälyn mahdollisuuksia.

Työpajaan valitaan 12 journalistia. Opetuskieli on suomi.

Koulutuksen toteuttaa Corellia ja vastuuopettajana toimii viestinnän työkalujen ja tekoälyn tuomien mahdollisuuksien asiantuntija Juha Laamanen.

Apuraha kattaa kurssimaksun, lounaat ja iltapäiväkahvit opetuspäivinä, pitkämatkalaisten matkakulut julkisilla kulkuneuvoilla sekä majoituskuluja 130 euroon saakka yöltä. Päivärahoja, oman kotipaikkakunnan matkakuluja tai taksimatkoja ei korvata.

 

 

JYRKI A. JUUTIN MUISTOSTIPENDIT

Jyrki A. Juuti toimi Suomen Sanomalehtimiesten Liiton puheenjohtajana vuosina 1963 – 1974.

Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö julistaa haettavaksi yhteensä 6 000 euroa ammattiyhdistystoiminnassa tarvittavien edunvalvontavalmiuksien kehittämiseen sekä työmarkkinoita koskeviin hankkeisiin, kuten opintoihin, opintomatkoihin ja selvityksiin. Stipendi on tarkoitettu kaikille SJL:n jäsenille. Summa voidaan myöntää yhtenä tai useampana stipendinä.

 

 

SANANVAPAUDEN APURAHAT

Sananvapauden apurahoilla tuetaan järjestötyöhön aktiivisesti osallistuneiden jäsenten opintomatkoja joko kotimaassa tai ulkomailla. Apurahat on tarkoitettu ensisijaisesti pitkään ay-toiminnassa mukana olleille jäsenille. Sananvapauden apurahat on tarkoitettu kaikille Suomen Journalistiliiton jäsenille. Lyhyen työhistorian lisäksi hakemuksessa on kerrottava oma historia Journalistiliiton luottamustehtävissä. Sananvapauden apurahan voi saada vain kerran.

 

 

JOURNALISTISEN KULTTUURIN EDISTÄMISSÄÄTIÖ SR

Apurahoja koskeviin tiedusteluihin vastaa säätiön toiminnanjohtaja Anna Kähkönen, puh. 050 551 3961, toimisto@jokes-saatio.fi