Bruce Gilden vetää Be Yourself -workshopin lehtikuvaajille syyskuussa

JAPAN. 1998.

New Yorkin katujen rujoja, surumielisiä kasvoja tallentava katukuvaaja Bruce Gilden saapuu syyskuussa Helsinkiin vetämään Jokesin neljän päivän workshopin. Workshopin nimi on Be Yourself ja siitä neljän päivän pajassa on kysymys: oman kuvaustyylin löytämisestä ja hiomisesta.

Workshopissa lähdetään liikkeelle kuvaajien ennakkotehtävistä, joiden pohjalta Bruce räätälöi jokaiselle kuvaajalle omiin vahvuuksiin ja heikkouksiin pohjautuvat kuvaustehtävät. Luvassa on neljä päivää kuvaamista, analyysia ja palautetta. Gilden jakaa työpajassa myös vinkkinsä ihmisten lähestymiseen nopeissa tilanteissa kaupungin kaduilla. Miten mennä lähelle, mutta olla ”street wise”, lukea eteen tulevia tilanteita?

Workshopiin valitaan 12 valokuvaajaa, ja haku alkaa 23. huhtikuuta. Apuraha kattaa opetuksen lisäksi aamukahvit ja lounaat sekä pitkämatkalaisten matka- ja majoituskulut.

Bruce Gilden, New York City, 2011 by Maximilian Motel

Ikonisesta katukuvaustyylistään tunnettu  Bruce Gilden syntyi Brooklynissa, New Yorkissa vuonna 1946. Hän aloitti sosiologian opinnot Penn State Universityssä, mutta hän piti  kursseja liian tylsinä omalle temperamentilleen ja lopetti yliopiston. Gilden leikitteli ajatuksella näyttelijän ammatista, mutta osti vuonna 1967 kameran ja päätti tulla valokuvaajaksi. Muutamaa visuaalisen taiteen iltakurssia lukuunottamatta Gilden on itseoppinut.  Häntä on lapsesta alkaen innoittanut katujen elämä ja siihen liittyvä monimutkainen ja kiehtova liike, ja tämä kipinä inspiroi hänen ensimmäisiä pitkäaikaisia ​​henkilökohtaisia ​​projektejaan Coney Islandilla ja Mardi Grasin aikaan New Orleansissa. Siitä lähtien Bruce Gilden on keskittynyt vahvoihin henkilöhahmoihin ja soveltaa omaan työhönsä Robert Capan mantraa: ”Jos kuva ei ole tarpeeksi hyvä, et ole tarpeeksi lähellä”.

1984. USA. New York City.

Gilden on kuvannut uransa aikana pitkiä ​valokuvaprojekteja New Yorkissa, Haitissa, Ranskassa, Irlannissa, Intiassa, Venäjällä, Japanissa, Englannissa ja tietysti Yhdysvalloissa. Gilden on julkaissut 21 monografiaa työstään. Vuonna 2019 ilmestyi hänen ensimmäisen kirjansa “Facing New York” uusi painos, ja viime marraskuussa Editions Xavier Barral julkaisi hänen Pariisin aikaisen New Yorkin teoksensa ”Lost & Found” -kirjan.

Bruce Gildenin töitä on esitelty laajasti ympäri maailmaa ja hänen kuviaan on monissa pysyvissä kokoelmissa, kuten MOMAssa New Yorkissa, Victoria & Albert Museumissa Lontoossa, Tokyo Metropolitan Museum of Photographyssa ja Getty Museumissa. Hänen tuoreita kuviaan esiteltiin vuonna 2016 Lontoon Barbican-taidemuseossa ”Strange and Familiar, Britain as revealed by international photographers” -näyttelyssä ja viimeisimmät vuonna 2019   This Land -näyttelyssä Pier 24 -valokuvagalleriassa San Franciscossa. Bruce Gildenistä on saanut lukuisia apurahoja ja palkintoja. Hän oli Guggenheim-stipendiaatti vuonna 2013.  Magnum Photosin riveihin hän liittyi vuonna 1998.

Lue lisää Gildenistä New Yorkerista ja Magnumin sivuilta.