Featurekirjoittamisen mestariksi Jokesin työpajassa

Tuomas Kaseva, Reetta Räty ja Olli Seuri vetävät Jokesin featuren mestarikurssin huhti-toukokuussa 2023. Kuva: Heli Sorjonen.

Mistä lehtijutusta olet viimeksi innostunut? Olikohan se muuten featurejuttu? Kerronnallinen teksti vetää nyt lukijoita lehdissä, netissä ja kirjoissa. Mutta miten kehittyä featuren tekijänä?

Keväällä 2023 Jokesin järjestämässä työpajassa tarjotaan työkaluja featurekirjoittamiseen. Miten aiheesta kuin aiheesta rajataan kirkas idea? Millainen rakenne pakottaa lukijaa jatkamaan? Miten yksityiskohdilla voi lisätä kiinnostavuutta? Entä miten pidetään huolta, että kerronnallisuus ei tee tekstistä sepitettä?

Työpajan vetäjinä ovat tuoreen kirjan Feature! – Kirjoittamisen mestarikurssi (Teos, 2022) toimittajat Tuomas Kaseva, Reetta Räty ja Olli Seuri. Lisäksi mukana on vierailijoina tunnettuja featuren tekijöitä, kuten Ulla Ahvenniemi, Lauri Malkavaara ja Anu Silfverberg.

Kaksiosaisessa työpajassa käydään avointa keskustelua ja tehdään käytännön harjoituksia. Osallistujat tekevät kevään aikana yhden julkaistavan jutun, jota ideoidaan ja editoidaan yhdessä vetäjien ja kurssilaisten kanssa. Samalla käydään läpi featuren keinoja ja työkalupakkia. Koulutus on tarkoitettu alalla jo toimiville journalisteille. Helsingissä järjestettävään työpajaan valitaan 12 journalistia.

Haku feature-työpajaan alkaa 14. lokakuuta. Kurssiapuraha kattaa myös pitkämatkalaisten matka- ja majoituskulut.