Jokesin apurahahaku alkaa toukokuussa

Jokesin Podcast-pajaa vetävät Suvi-Tuuli Kanerva ja Elli Salo.

Apurahojen haku alkaa 2. toukokuuta ja päättyy 31. toukokuuta kello 16, jolloin sähköisen hakemuksen on oltava jätetty apurahajärjestelmään. Hakemus on allekirjoitettava pankkitunnuksilla hakuajan loppuun mennessä, muuten sitä ei oteta käsittelyyn.

Haettavana ovat Kopiosto-apurahat vapaamuotoisiin perusteltuihin käyttötarkoituksiin sekä opiskelijastipendit, työskentelyapurahat ja apurahat säätiön ammatillisille kursseille. Alaa hyödyttävään akateemiseen tutkimukseen jaetaan Jokes-apurahoja.  Lisäksi haettavana on kolme kahden viikon residenssiapurahaa, joista yksi Villa Lanteen Roomassa ja kaksi Koroneos-talossa Ateenassa.

Säätiön ammatillisilla kursseilla keskitytään tarinallisuuteen ja Mobiilivideoiden saloihin.

Jokesin kolmen päivän intensiivikurssin aikana opitaan kuvaamaan, äänittämään ja editoimaan journalistisia uutisvideoita älypuhelimella sekä tekemään koukuttavaa videosisältöä sosiaaliseen mediaan. Koulutuksessa käydään läpi sekä teoriaa että käytännönharjoituksia. Kouluttajina toimivat Mark ja Philip Egan Purple Bridge Mediasta. Opetuskieli on englanti.

Kolmepäiväisellä Visual Storyteling -kurssilla keskitytään liikkuvaan kuvaan, kuvakerrontaan ja tarinankerrontaan. Kurssi on tarkoitettu niille journalisteille, jotka jo tekevät videota, dokumentteja tai tv-ohjelmia. Julkaisualustalla ei ole merkitystä. Kouluttajana toimii Dean Arnett, 24 vuotta BBC:llä toiminut nykyään itsenäinen tuottaja ja filmintekijä. 
 Opetuskieli on englanti.

Jokesin Tarinallisuuspaja uusitaan vuoden tauon jälkeen. Neljän päivän intensiivikurssin tavoitteena on syventää journalistisen tarinankerronnan tekniikoita. Opetuksessa edetään journalistisen tarinan suunnittelusta sen viimeistelyyn ja palautteeseen. Kurssin päätteeksi käsitellään tarinallisuuden riskejä.

Tarinallisuuspajan pääkouluttajana  toimii Pulitzer-palkittu toimittaja, editori ja kouluttaja Jacqui Banaszynski. Banaszynski kouluttaa journalisteja muun muassa Poynter-instituutissa ja Missouri School of Journalism -koulussa Columbiassa sekä toimii toimittajana Nieman Storyboardissa, jota julkaisee The Nieman Foundation for Journalism at Harvard. Jacqui Banaszynski on saanut useita palkintoja yli 30 vuotta kestäneellä urallaan.

Koulutuksen opetuskielet ovat suomi ja englanti. Kurssilla sparrataan omia juttuideoita ja saadaan sekä ryhmäpalautetta että yksilöllistä palautetta omista teksteistä. Editoreina toimivat toimittaja, kirjailija ja viestintäkouluttaja Marketta Rentola ja toimittaja, kirjailija Reijo Vahtokari. Muita kouluttajia ovat FT, dosentti Maria Mäkelä Tampereen yliopistosta, FT, tutkijatohtori, toimittaja Lauri Haapanen, päätoimittaja Hanna Jensen Ellun Kanoista sekä FT, tutkija ja toimittaja Maija Töyry.

Lue lisää