”Editoijan ja kirjoittajan yhteistyö voi johtaa huippusuoritukseen, tai karille”

Editorina kehittyy editointia tekemällä ja toisten editoijien kokemuksia ja vinkkejä kuulemalla, sanovat Tuomas Kaseva ja Reetta Räty. Kuva: Antti Yrjönen

”Editoija lukee juttua lukijan, ei tekijän silmin. Hän on eräänlainen esilukija. Editoijalla ja toimittajalla on aina yhteinen tavoite: tehdä mahdollisimman hyvä juttu, jonka mahdollisimman moni lukija lukee. Jotta toimittaja saa tehtyä sellaisen, editoijan sparraus ja kannustus on korvaamaton apu. Editointia tarvitaan koko juttuprosessin ajan, jotta toimittaja löytää ja valitsee mahdollisimman hyvät aiheet, ideat, näkökulmat ja lähteet.”

Näin ajattelevat kokeneet editorit ja toimittajat Reetta Räty ja Tuomas Kaseva. He vetävät keväällä 2024 Helsingissä järjestettävän kolmipäiväisen Jokesin Editointipajan.

Rädyn ja Kasevan lisäksi kurssilla toimivat opettajina muun muassa Sunnuntaisuomalaisen toimittaja Aino Heikkonen, Kodin Kuvalehden ja ET:n toimituspäällikkö Ulla Ahvenniemi sekä Ylioppilaslehden päätoimittaja Adile Sevimli.

Jokesin paja on suunnattu erityisesti journalisteille, jotka ovat työskennelleet editoijan roolissa verraten vähän aikaa ja kaipaavat editoijan työkalupakin ja identiteetin vahvistamista. Editointipajaan valitaan 12 journalistia, ja kurssille toivotaan editoijia kaikenlaisista ja kaikenkokoisista journalistisista julkaisuista eri puolilta Suomea. Pääpaino on sekä sanoma- että aikakauslehtityyppisissä, perusuutista pidemmissä jutuissa.

Editoija saa kurssilta jokapäiväisiä työkaluja editoinnin kaikkiin vaiheisiin: miten auttaa toimittajaa löytämään kiinnostava näkökulma, miten tehdä houkuttelevia otsikoita ja aloituksia, mihin jutun sisällön ja kielen asioihin kannattaa eniten kiireessä keskittyä, miksi sekava rakenne pilaa lukukokemuksen. Opetus koostuu luennoista, keskusteluista ja harjoituksista.

Koska editoijan työ on itsenäistä ja usein yksinäistäkin, Tuomas ja Reetta lupaavat, että kurssilla jaetaan vertaiskokemuksia onnistuneista ja haasteellisista editointitilanteista.

”Loppuvaiheessa editoija varmistaa, että juttu kulkee sujuvasti, jutun imu pitää otteessaan ja lukija saa jutusta toivomansa ja vähän enemmänkin. Editoijan ja kirjoittajan yhteistyö voi johtaa huippusuoritukseen, tai karille. Tämän takia puhumme kurssilla paitsi tekniikoista ja työkalupakista, myös editoinnista sosiaalisena tilanteena.”

Haku Editointipajaan alkaa 13. lokakuuta, kun Jokesin syksyn apurahahaku aukeaa. Apuraha kattaa kurssin lisäksi aamiaiset, lounaat ja iltapäiväkahvit sekä pitkämatkalaisten matkakulut ja majoituksen Villa Salinissa Helsingin Lauttasaaressa.