Jokesin Tietokirjapaja keskittyy henkilökuvaukseen

Kirjailija, esseisti ja toimittaja Anu Silfverberg. Kuva: Milka Alanen.

Jokesin suosittu Tietokirjapaja saa jatkoa syksyllä 2023. Tällä kertaa keskitytään henkilökuvaukseen. Kurssilla opitaan henkilöstä kertovan – tai aiheestaan henkilön kautta kertovan – teoksen ideointia, rajausta ja työstämistä. Tietokirjapaja kokoontuu neljä kertaa syksyn 2023 aikana. Haku kurssille on parhaillaan käynnissä.

Tietokirjapajaan kuuluu harjoituksia, keskusteluja ja käytännön työskentelyä. Kurssilaiset saavat tekstistään palautetta sekä vastuuopettajalta että lopuksi kustannustoimittajalta. Apuraha kattaa opetuksen, lounaat sekä pitkämatkalaisten matka- ja majoituskulut. Tietokirjapajaan valittu journalisti saa lisäksi 8 000 euron työskentelyapurahan kirjoittamiseen.

Tietokirjapajan vastuuopettaja Anu Silfverberg on kirjailija, toimittaja ja kokenut kirjoittajakouluttaja. Hän työskentelee Long Playn toimituspäällikkönä. Silfverberg on julkaissut kaksi fiktioteosta ja kolme esseekirjaa, joista viimeisin oli omaelämäkerrallinen Sinut on nähty.

Kurssilla vierailee myös muita alan ammattilaisia jakamassa taustatyön, tutkimisen ja kirjoittamisen taitojaan. Opettajina toimivat muun muassa toimittaja-kirjailijat Antti Järvi, Ilkka Karisto, Virpi Salmi ja Sonja Saarikoski, sekä kirjailija Miina Supinen.

Miina Supinen on ilmiömäinen tarinankertoja ja posketon musta humoristi. Supinen on julkaissut neljä romaania, kaksi novellikokoelmaa ja useita lastenkirjoja. Hänen Maija Vilkkumaan kanssa yhdessä kirjoittamansa elämäkertateos Vilkkumaa ilmestyy syksyllä 2023. Supisella on vankka tausta toimittajana ja kirjoittajakouluttajana.

Sonja Saarikoski on pitkään ja kertovaan journalismiin erikoistunut toimittaja, jonka kirja Naisvangit ilmestyy Siltalalta syksyllä 2023. Saarikoski seurasi kirjansa henkilöitä lähes kolmen vuoden ajan Hämeenlinnan uudessa naisvankilassa ja päähenkilöiden kotipaikkakunnilla.

Antti Järvi on toimittaja ja tietokirjailija, jonka monissa teksteissä historia herää eloon. Hänen Finlandia-ehdokkaana ollut tietokirjansa Karanteeni kuvasi kuinka aids saapui Suomeen. Järven uusin teos, syksyllä 2023 ilmestyvä Minne katosi Antti Järvi (Gummerus) on romaanin tavoin aukeava kertomus siitä, mitä tapahtui kirjailijan samannimiselle sukulaiselle, joka jäi Laatokan Karjalaan muiden lähtiessä evakkoon.

Virpi Salmi on useisiin suomalaismedioihin kirjoittava palkittu vapaa toimittaja. Hänet tunnetaan varsinkin massasta erottuvista henkilöjutuistaan, sekä kyvystään tuoda huumoria journalismiin. Hän on julkaissut muun muassa keittiömestari Helena Puolakan elämästä kertovan tietokirjan Kuin kiehuvaan liemeen (Otava).

Ilkka Karisto on Long Playn päätoimittaja, joka on kirjoittanut kaksi tietokirjaa. Vankina Venäjällä (2018) kertoo suomalaisesta huumesalakuljettajasta, joka joutui vuosiksi venäläiselle vankileirille. Vuosi ilman nettiä (2021) on taas omaelämäkerrallinen kertomus siitä, mitä tapahtuu, kun nykyihminen yrittää tulla toimeen ilman internetiä.