Haastattelemisen mestariksi Jokesin työpajassa

Yllättävän moni journalisti ei ole koskaan saanut koulutusta haastattelemisen taitoon. On hypätty suoraan syvään päähän, opittu yrityksen ja erehdyksen kautta.

– Haastatteluun liittyy jotain mystistä, selittämätöntä ja salaperäistä. Sitä käsitellään jopa koomisuuteen asti henkilökohtaisena asiana, vaikka kyse on taidosta, jota voi kehittää paremmaksi, sanoo toimittaja Olli Seuri, jolta on juuri ilmestynyt Avoin kysymys – Haastattelun käsikirja.

Toukokuussa 2021 järjestettävässä Jokesin intensiivisessä työpajassa tarjotaan lisäoppia haastattelemiseen. Miten rakentaa kysymysketjuja ja suunnitella jatkokysymyksiä? Miten valmistautua asiantuntijahaastatteluun? Mitkä ovat Sawatskyn prinsiipit? Miten feature-juttu tai henkilökuva syntyy haastattelussa?  Työpajan vetää Olli Seuri ja opettajina toimivat toimittajat Tuomas Karemo, Juha Kauppinen ja journalistiikan työelämäprofessorina aloittava toimittaja Reetta Räty sekä puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

Nelipäiväisessä työpajassa tehdään käytännön harjoituksia ja saadaan palautetta sekä neuvoja oman haastattelutekniikan kehittämiseen. Koulutus on tarkoitettu sekä printtipuolen että sähköisten välineiden alalla jo toimiville journalisteille. Helsingissä järjestettävään työpajaan valitaan 12 journalistia. Apurahahaku alkaa lokakuussa. Apuraha kattaa kurssin lisäksi pitkämatkalaisten matka- ja majoituskulut.

Kuvitus: Karstein Volle