Jokesin Editointipajasta työkaluja ja vertaistukea

Tuomas Kaseva ja Reetta Räty vetävät Jokesin Editointipajan syksyllä 2025. Kuva: Antti Yrjönen.

”Jutut kilpailevat yhä tiukemmin lukijan huomiosta otsikosta lopetuskappaleeseen asti. Editointipajassa fokus on siinä, miten toimituksissa syntyisi juttuja, joiden veto riittää vetämään lukijan maksumuuristakin läpi ja joka jättää lukijalle muistijäljen. Toimittaja pääsee yksin pitkälle, mutta kovimmat maalit on aina tehty taitavan editoijan kanssa.” Näin ajattelevat kokeneet editorit ja toimittajat Reetta Räty ja Tuomas Kaseva. He vetävät syksyllä 2025 Helsingissä järjestettävän kolmipäiväisen Jokesin Editointipajan.

Rädyn ja Kasevan lisäksi kurssilla toimivat opettajina muun muassa Kodin Kuvalehden toimituspäällikkö Ulla Ahvenniemi ja Etelä-Saimaan verkkotuottaja Jenni Hirvinen.

Jokesin paja on suunnattu erityisesti journalisteille, jotka ovat työskennelleet editoijan roolissa verraten vähän aikaa ja kaipaavat editoijan työkalupakin ja identiteetin vahvistamista. Editointipajaan valitaan 12 journalistia, ja kurssille toivotaan editoijia kaikenlaisista ja kaikenkokoisista journalistisista julkaisuista eri puolilta Suomea. Pääpaino on sekä sanoma- että aikakauslehtityyppisissä, perusuutista pidemmissä jutuissa.

Editoija saa kurssilta jokapäiväisiä työkaluja editoinnin kaikkiin vaiheisiin: miten auttaa toimittajaa löytämään kiinnostava näkökulma, miten tehdä houkuttelevia otsikoita ja aloituksia, mihin jutun sisällön ja kielen asioihin kannattaa eniten kiireessä keskittyä, miksi sekava rakenne pilaa lukukokemuksen. Opetus koostuu luennoista, keskusteluista ja harjoituksista.

Koska editoijan työ on itsenäistä ja usein yksinäistäkin, Tuomas ja Reetta lupaavat, että kurssilla jaetaan vertaiskokemuksia onnistuneista ja haasteellisista editointitilanteista. ”Kurssilla ympärillä on editoijien yhteisö. Editointipajassa jaetaan osaamista mutta myös roolin onnistumiset ja tuskaiset paikat.”

Haku Editointipajaan alkaa 11. huhtikuuta, kun Jokesin kevään apurahahaku aukeaa. Apuraha kattaa kurssin lisäksi aamiaiset, lounaat ja iltapäiväkahvit sekä pitkämatkalaisten matkakulut ja majoituksen Hämeenkylän kartanolla Vantaalla. Kurssiin kuuluu kaksi lähiopetuspäivää 4.-5. syyskuuta ja yksi etäpäivä 26. syyskuuta.