Mediatalot ja liitot perustavat tukirahaston journalisteille

Journalistien tukirahastosta iloitsevat kuvassa Hanne Aho (Journalistiliitto), Kaius Niemi (Sanoma), Vesa-Pekka Kangaskorpi (Keskisuomalainen-konserni), Kaisa Ala-Laurila (A-lehdet), Jukka Holmberg (Medialiitto) ja Aapo Parviainen (Jokes).

Mediatalot A-lehdet, Aller Media, Alma Media, Keskisuomalainen, MTV, Sanoma, Turun Sanomat ja YLE perustavat yhdessä Journalistiliiton, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön, Medialiiton, Aikakauslehtien liiton ja Sanomalehtien liiton kanssa Journalistien tukirahaston. Rahasto auttaa uhkailun, vainon ja muiden uusien häirinnän muotojen kohteeksi joutuneita journalisteja.

Rahaston perustamisen taustalla on ajatus siitä, että uhkatilanteissa alan toimijoilta on puuttunut keinoja toimia nopeasti ja vastata yllättäviinkin ongelmiin. ”Uhkan kohteeksi joutunut journalisti voi menettää terveytensä, työkykynsä ja ansionsa, ja joutua vaikka muuttamaan toiselle paikkakunnalle. Uhkailu ja vainoaminen ovat suuria ongelmia sananvapaudelle. Rahaston tavoitteena on vastata näihin ongelmiin”, Hanne Aho sanoo.

”Meille oli kunnia-asia ja itsestään selvää lähteä hankkeeseen mukaan”, sanoo Keskisuomalainen Oyj:n konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi. ”Suomessakin on viime vuosina ollut tilanteita, joissa median edustajat ovat joutuneet painostuksen ja uhkien kohteiksi. Tällaista emme voi suvaita. Meidän on tehtävä kaikkemme, että suojaamme toimittajia, jotka joutuvat tällaisen paineen alle. Tämä on yksi ja myös konkreettinen tapa edistää asiaa.”

”Jokes on luonteva koti tukirahastolle, sillä säätiön tehtävänä on sananvapauden tukeminen”, sanoo Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön puheenjohtaja Matti Heikura. ”Olemme iloisia, että voimme tällä tavalla tukea yhdessä media-alan toimijoiden kanssa häirinnän ja uhkailun kohteeksi joutuneita journalisteja.”

 

Muokattu 25.5 kello 17.28: lisätty Aller Media.

Muokattu 5.6 kello 12.38: lisätty Turun Sanomat ja MTV.

Päivitetty 7.6. kello 16.11: Poistettu Hanne Ahon kommentti.