Miten käytät Instagramia työkaluna?

Jokes-säätiössä on pohdittu, millaisia koulutuksia voidaan järjestää, kun korona todennäköisesti estää kasvokkain tapahtuvat kurssit vielä vuoden 2021 puolellakin. Alkukeväälle on nyt tarjolla kaksi täydennyskoulutuskurssia verkossa.

Ensimmäisellä verkkokurssilla käydään läpi Instagramia journalistin työkaluna. Instagram kasvattaa suosiotaan uutisten lähteenä ja tavoittaa erityisen hyvin nuorissa ikäluokissa. Tuoreen Uutismedia verkossa 2019 -maaraportin mukaan sosiaalista mediaa käytetään pääasiallisena uutislähteenä yhtä usein kuin paperista sanomalehteä. Uutisten lukemista ja hankkimista kuvaa vahva polarisaatio: 18–24-vuotiaat erottuvat selvästi muista ikäryhmistä lukemalla uutisia sosiaalista mediasta ja verkosta. YouTuben uutiskäyttäjien määrän kasvu tasaantui vuonna 2019, mutta Instagramin uutiskäyttö jatkoi ja ohitti jo Suomi 24:n ja FB Messengerin.  Miten siis tavoittaa yleisö ja millainen strategia uutismedian kannattaa luoda Instagramiin?

Kahden päivän verkkokurssilla otetaan Instagram haltuun: miten luodaan yleisöjä, millaisia videoita ja livefeedejä instaan kannattaa laittaa ja millaisia tarinankerronnan tekniikoita Instagramissa käytetään. Luentojen lisäksi kurssilla tehdään käytännön harjoituksia.

Säätiön toisella verkkokurssilla käydään läpi livestriimausta mobiilipuhelimella. Journalistin työkalupaketissa on hyvä olla taito tehdä suoraa lähetystä paikan päältä. Mobiilipuhelin tekee tämän teknisesti mahdolliseksi, raskasta kuvauskalustoa tai kuvausryhmää ei enää tarvita. Kahden päivän verkkokurssilla käydään läpi perusteet ja mietitään, miten sosiaalisen median yleisöjä rakennetaan. Kurssilla saadaan vinkit siihen, miten viimeistellään striimaus ammattimaisesti. Kurssilla käsitellään sekä somekanavissa että verkkolehdessä julkaistavia suoria videolähetyksiä. Luentojen lisäksi kurssi sisältää käytännön harjoituksia.

Näistä kahdesta kurssista ei tule karenssia säätiön apurahoihin ja niille voi osallistua, vaikka olisi saanut säätiöltä apurahan kahden viimeisen vuoden aikana. Kouluttajana toimii Mark Egan Purple Pridge Mediasta. Koulutuksiin valitaan 12 osallistujaa. Haku päättyy 20. marraskuuta.