JOURNALISTINEN YHTEISÖ

Missä voin tutustua muihin toimittajiin?

Tämä onkin tärkeä kysymys! Jokainen toimittaja tarvitsee journalistisen yhteisön. Kollegoilta oppii, heiltä voi kysyä apua, saa vaihtaa kokemuksia, pääsee länkyttämään journalismista. Toimitus on tietenkin luonteva paikka tutustua toimittajiin, mutta jos on uran alusta asti free, verkostoja pitää erikseen rakentaa. Ota yhteyttä liiton paikallisjärjestöön, etsi some-ryhmiä, ehdota toimituksen tuottajille free-illanviettoja tai aamukahveja.

Uskallanko kysyä apua kokeneemmalta ja tuntemattomalta kollegalta?

Uskallat kyllä! Lähes kaikki toimittajat rakastavat puhua journalismista ja töistään ja neuvoa toisiaan.

Milloin voi kuulua Journalistiliittoon?

Journalistiliiton sivuilta voi tarkistaa, millaiset ovat jäseneksi liittymisen ehdot, sieltä saa varmasti myös lisätietoa asiasta.

Kuinka paljon voin hakea apua tai neuvoja toimitukselta, kun teen juttua friikkuna?

Voi tuntua vaikealta saada yhteyttä toimitukseen, joissa moni on kiireinen ja kiinni omissa töissään ja palavereissaan. Siitä huolimatta: useimmiten kirjoittaja tarvitsee apua tai sparrailukaveria, ja saa sitä pyytää. Tässäkin tapauksessa: kysy! ”Ehtisikö joku katsoa juttua kanssani? Ehtisitkö jutella puhelimessa yhdestä jutun kohdasta? Jutun alku mietityttää, ehtisitkö vilkaista sitä?”

Saako jutuista palautetta toimituksesta?

 

Olisi tosi hyvä, että kaikista jutusta annettaisiin palautetta – sen pitäisi olla kirjoittajan oikeus. Usein palaute voi kuitenkin kiireessä unohtua. Silloin on oikein sopivaa kysyä palautetta itse. Sano vaikka: “Olisi kiva kuulla, miten tämä teidän näkökulmastanne meni. Tuliko jutusta sellainen kuin toivottiin? Voisinko ensi kerralla miettiä jotain toisin?”